Когато Норвежкият инвестиционен фонд с активи за един трилион долара

...
 Когато Норвежкият инвестиционен фонд с активи за един трилион долара
Коментари Харесай

Норвежкият инвестиционен фонд навлиза все по-уверено на имотния пазар

 Когато Норвежкият капиталов фонд с активи за един трилион $ реши да стартира да купува бизнес имоти през 2010 година, ръководителите му смятаха, че ще се концентрира основно върху десетина водещи града в света.
Осем години по-късно имотното поделение на фонда Norges Bank Real Estate Management се приближава до тази цел. Миналата година то е платило 823 млн. $ за мажоритарен дял в комплекс от пет търговски и офис парцела в Токио, като е прибавило японската столица в листата, който в този момент включва девет съществени града в Съединени американски щати, Англия, Франция, Германия и Швейцария.

Norges изследва и вероятни покупко-продажби в Сингапур, само че не се е насочил към „ доста други значими градове “, споделя Карстен Калевиг, основен изпълнителен шеф на Norges Bank Real Estate Management.

„ Стигнахме до заключението, че с цел да влагаме тези капитали по значителен метод, фактически има единствено няколко града в света, в които можем да реализираме този мащаб “, споделя Калевиг в изявление за Wall Street Journal. “Имаме единствено 140 души в имотния екип, тъй че би трябвало да се съсредоточим “, добавя той.

Имотната тактика на Norges провокира голям интерес от вложители, продавачи, брокери и други представители на имотната промишленост от целия свят. Фондът, който преди две години реши да усили заделяните средства за парцели до оптималните 7% по отношение на 5% преди този момент, взе участие в някои от най-големите покупко-продажби в последните години.Няма признаци, че апетитът му понижава даже при сегашния бичи пазар в региона на бизнес парцелите, който навлиза в деветата си година. Някои вложители, които са доста чувствителни към пазарните цикли, се отдръпнаха в периферията, разтревожени, че положителните времена скоро може да свършат.

 

Но в Norges “нямаше подобен спор дали в този момент е точният миг да навлезем на пазара “, споделя Калевиг. Това обаче не значи, че Norges не пробва постоянно да получи най-добрата цена, добавя той. „ Ние, несъмнено, не желаеме да плащаме повече, в сравнение с би трябвало. Но в случай че сме дълготрайни притежатели, по формулировка ще преминем през цикли с активите, които притежаваме “, споделя Калевиг.

Norges е един от няколко огромни държавни фонда, които стават по-активни в вложенията в бизнес парцели в света. Японският държавен пенсионен фонд с активи за 1,5 трлн. $, сортира мениджъри за парцели, както и вложения във фондове за частен капитал и инфраструктура. Катарският капиталов фонд и Australian Future Fund също са по-активни.

Капиталите, които тези фондове наливат на световните имотни пазари, поддържат бичия пазар, споделя Ричард Блоксам, световен началник на отдел „ Капиталови пазари “ в JLL.

Инвестиционният метод на Norges към парцелите се разви в последните осем години, споделя Калевиг, някогашен началник за Япония на Grove International Partners, който се причисли към Norges Bank през 2010 година През 2016 година той стана основен изпълнителен шеф на отдел „ Имоти ".

Фондът навлезе за първи път на имотния пазар в Лондон, като закупи дял от 25% в портфолиото на Crown Estate’s Regent Street. Другите му огромни покупко-продажби включваха придобиването за един милиард евро на офис постройка в Париж през 2016 година и миноритарен дял от 44% в портфолио от 11 офис парцела в Ню Йорк за 1,56 милиарда $ през 2015 година
Въпреки че в началото класовете активи включваха единствено офиси и търговски площи, това също се трансформира.

„ Инвестирахме в логистични активи, само че е малко евентуално да поемем по различен път “, споделя Калевиг във връзка с нишовите класове активи като студентски жилища или старешки домове. „ Жилищните и многофамилните здания евентуално оферират прочут мащаб, само че множеството различни класове активи са по-малки, а мисля, че за нас фокусът е доста значим “, отбелязва Калевиг.

Засега фондът заобикаля Скандинавския полуостров. Той не влага в Норвегия в сходство с мандата си, възложен от министерството на финансите, което е формалният притежател на фонда. Правителството планува, че капиталът на фонда би трябвало да бъде вложен в чужбина, с цел да се предотврати прегряване на норвежката стопанска система и да бъде защитена от последствията от съмненията на цената на петрола.

Възвръщаемостта на Norges за 2017 година беше 7,5%. Калевиг споделя, че неналичието на сериозна конкуренция при огромните покупко-продажби, към които фондът се стреми, е от изгода. „ Ако сте подготвени да обмислите покупко-продажби, които надвишават 750 млн. $, нямате огромна конкуренция за този актив. Рядко се събират повече от двама-трима надеждни участници в наддаването “, отбелязва той.

Възвръщаемостта от имотното портфолио през второто тримесечие на Norges доближи 1,9% съгласно оповестения доклад на 23 август. 
По публикацията работи: Божидарка Чобалигова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР